Indkøbskurv
Inkøbskurven er tom
Gå til inkøbskurven

Produkter mod...

Find dit skadedyr

Bladlus eller spindemider? Gråskimmel eller meldug? Skadevoldere er ofte meget små og svære at se.

Find via billede

Find via kategori

Gulerodsfluer


Gulerodsfluen er kendt som et irriterende element, når de friske nye gulerødder trækkes op fra jorden, og man lige skal til at sætte tænderne i den  nyvaskede rodstængel. Tydelige eller let skjulte gange, der først opdages når en halv "orm" dasker i resten af gulerodden, er et dårligt bekendtskab for mange.

 

Den lille rodflue er ikke længere end 4-5 mm. Den er et frygtet skadedyr specielt i gulerod, men også i pastinak, persille, selleri og andre skærmblomstrede. Fluen er glinsende grønsort med lysegule ben, og  vingerne er gule ved roden.

 

I maj-juni måned flyver gulerodsfluen og lægger sine ½ mm lange hvide æg ved grunden af gulerodsplanterne. Efter en god uge klækker larven, der kravler ned i jorden, hvor den leder efter små siderødder på gulerodden. Her gennemleves de første 2 stadier og hen i tredje stadie, mineres selve gulerodden. Angribes meget små planter, visner de straks væk, og ødelæggelsen er total. Ved store planter bevirker et angreb, at planten svækkes, og toppen mister sin grønne farve og bliver gullig til rødlig.

 

Larven, der bliver op til 1 cm lang, gennemminerer roden og efterlader sine ekskrementer i gangene. Efter 1-2 måneder kravler larven ud i jorden for at forpuppe sig. En del af disse pupper overvintrer her til næste år, men nogle klækker til nye fluer. Derved opstår en sekundær generation af fluer, der sværmer i juli-august og nogle år helt hen i oktober måned. Larverne af denne generation kan overvintre indendørs i kuler af gulerødder eller også overvintre som puppe i jorden eller blandt kulede gulerødder.

 

Bekæmpelse:
Enkelte tiltag kan formindske risikoen for at få store angreb af gulerodsfluen. Da det er i maj-juni og juli-august de fleste fluer sværmer herhjemme, kan en sen såning af gulerødderne eller en tidlig høst forhindre den første generation i at gøre stor skade. Herved vil man udelukke de fleste fluer fra at kunne finde egnede små planter til æglægningen. En koordinering af denne såning i større områder vil have langt bedre effekt, end et sioleret tiltag hos den enkelte haveejer.

 

Dækning med fiberdug eller plantetunnel i maj og juli-august måned kan også anbefales. Gule fangplader i plast opsat relativt tæt i maj og august i gulerødderne, vil kunne fange mange af de flyvende fluer, der således ikke vil kunne lægge æg.
© 2021 Borregaard Bioplant ApS